Jan Vriend

Jan Vriend is als verslaggever verbonden aan de weekendbijlagen van het Haarlems Dagblad, het Noordhollands Dagblad, het Leidsch Dagblad en de Gooi-en Eemlander. Hij maakte indringende reportages over de legionellaramp in Bovenkarspel en de nieuwjaarsbrand in Volendam en deed vanuit New York verslag over de gevolgen voor gewone mensen na de aanslagen op het WTC. Voor de persoonlijke aanpak van zijn interviews en zijn toegankelijke schrijfstijl werd hij door de Nederlandse Vereniging van Journalisten onderscheiden met de Zilveren Cicerolat. Eerder schreef hij onder de titel “Help ik word miljonair” een boek met portretten van winnaars van de Postcode Loterij. Ook verscheen van zijn hand het boek ”Zappen met mezelf” over de hoogte- en dieptepunten uit de showbizzloopbaan van Henny Huisman.

In het voorjaar van 2024 verscheen zijn boek ‘Álles over André’ waarvoor hij de herinneringen van André van Duin noteerde. Hierin belicht de presentator het geheim van zestig jaar in de showbizz en vertelt André over zijn leven in en naast de schijnwerpers.

Website van Jan Vriend: www.janvriend.com

Titels

Alles over André
60 jaar in de schijnwerpers in 1001 fragmenten, feiten en anekdotes
André van Duin staat in het voorjaar van 2024 maar liefst zestig jaar in de schijnwerpers. Alle reden om samen met Nederlands grootste komiek terug te blikken op zijn indrukwekkende leven en loopbaan. In de biografische schets ‘Alles over André’ belicht hij zijn 1001 aspecten van zijn gouden carrière: een loopbaan waarin hij eerst als komiek een miljoenenpubliek liet schaterlachen om het vervolgens tot tranen toe te ontroeren als serieus acteur en als spreker bij de Dodenherdenking. Inmiddels laat hij zich wéér van een nieuwe kant zien als presentator van ‘Heel Holland Bakt’ en andere succesvolle programma’s bij Omroep MAX, zoals de veel bekeken serie rond Hendrik Groen. Alle aspecten van Nederlands meest geliefde artiest komen in dit boek aan bod. Denk aan verrassende invalshoeken als zijn populaire carnavalsliedjes, terwijl hij niet van carnaval houdt en zijn succes met een bakprogramma terwijl hij zelf geen taartliefhebber is. Ook vertelt André over zijn mislukte emigratie, de verwijdering van zijn familie en waarom pogingen om hem als artiest in het buitenland te lanceren op niets uitliepen. Openhartig vertelt hij over zijn bewogen leven buiten de schijnwerpers. Hij overleefde twee partners en vond als 75-jarige opnieuw geluk in de liefde. De ‘1001 aspecten’ vormen samen een imponerend overzicht van al zijn activiteiten, die door de lezer louter met een diepe buiging beantwoord kunnen worden. Een heerlijk leesbaar boek met korte en langere fragmenten, feiten en anekdotes en de opmaat naar het komende 60-jarige lustrum van zijn imposante, afwisselende maar immer succesvolle carrière. ‘Alles over André’ is een mooi en eerlijk overzicht, met liefde mede door André zelf samengesteld. Schrijver Jan Vriend volgt André van Duin al ruim dertig jaar, sprak uren met hem en zijn collega’s. Het resultaat is een toegankelijk geschreven blik op het leven van een geliefde tv-persoonlijkheid, waarin de hoofdpersoon zich op alle fronten in zijn ziel laat kijken, als artiest en mens.
2024 – 240 pagina’s


Wim Sonneveld
Van klooster tot het dorp
Met zijn klassieker ’Het dorp’ vangt Wim Sonneveld nostalgie in woorden. Het liedje maakt het verlangen naar vroeger zó herkenbaar dat het intussen deel uitmaakt van de identiteit van ons land. Dit boek volgt het spoor naar de bron van ‘Het dorp’. De lezer lift mee met Wim Sonneveld langs Franse kloosters, waar hij verknocht raakte aan Frankrijk. Juist daar ontstond de melodie van zijn bekendste liedje. Precies 75 jaar nadat Wim Sonneveld werd gedoopt in de abdij van Solesmes, gaat auteur Jan Vriend terug naar dat Franse klooster. Daar vindt hij de naam van Wim Sonneveld in het doopregister. Stap voor stap neemt hij de lezer daarna mee op het indrukwekkende levenspad van Wim Sonneveld. Wandel mee over ‘Tuinpad van mijn vader’ (ja, dat bestaat écht), loop over de Wim Sonneveldbrug, neem een kijkje bij andere verbazingwekkende Sonneveld-herinneringsplekken en geniet van eigentijds theatertalent in de Wim Sonneveld-zaal. André van Duin, Joop van den Ende, Karin Bloemen, Albert Verlinde en anderen vertellen over de erfenis van Wim Sonneveld voor het amusement van nu.
2021 – 104 pagina’s


Alex Sijm
Zijn leven, z’n lopen, z’n lef
Van jongs af aan had Alex Sijm een jongensdroom: circusdirecteur worden. Maar hoe doe je dat met dyslexie en loopproblemen als gevolg van een spasme? Zijn droom bood ook nog eens weinig garantie op een winstgevende onderneming. Maar Alex zei altijd: ‘Kan niet bestaat niet.’ En hoewel niet iedereen er vertrouwen in had, hield hij vol en kwam zijn droom uit.
2021



Late roeping
Pastoor Jan Berkhout is een van de bekendste priesters van ons land. Zijn betrokkenheid bij de slachtoffers van de brand in Volendam, maakte hem tot het gezicht van pastorale zorg. Ter gelegenheid van zijn veertigjarig priesterjubileum in 2013 schreef Jan Vriend het boek ’Late roeping’ over het leven en de loopbaan van Jan Berkhout. In het boek vertellen Volendammers, tv-makers, kerkgangers, collega’s, familieleden en de hoofdpersoon zelf over de herder op en naast het altaar. In levendige verhalen komt aan bod hoe zijn passie voor mensen hem soms in conflict brengt met de regels van Rome. Met bewondering en humor geven de betrokkenen een kijk op de mens Jan Berkhout die als zoon van een tabakswinkelier voor de kerk koos. Een leven tussen sigarenrook en wierook.
2013


De tol van de roem
Dubbelboek – Over de schaduwkant van het succes
Applaus en aandacht werken verslavend. Maar er is een keerzijde aan ‘beroemd zijn’ …

Er is altijd een achterkant van de medaille. Je betaalt altijd een prijs voor succes. Dat vertellen bekende Nederlanders in dit nieuwste boek van Jan Vriend. Zoals Jan Smit, die met Yolanthe Cabeau van Casbergen hét showbizzkoppel van Nederland vormde, maar zijn grote liefde niet kon behouden. Of Sonja Bakker. Ze liet heel Nederland afvallen, maar moet nog altijd in de verdediging om zich te verweren tegen aantijgingen over plagiaat en ‘crashdiëten’. Wibi Soerjadi streeft naar perfectie, maar zag zijn relatie stranden en verloor bijna zijn gezondheid. Gerard Joling staat op de top van zijn roem: hij baalt niet van de aandacht die hij krijgt, maar wel van het feit dat hij het maar zelden kan geven.

Zo spraken veel meer BN’ers met de auteur over de tol die ze moesten betalen voor de roem. Want het is allemaal nooit zo mooi als het lijkt…
2010 – 189 pagina’s


Groeten uit de hemel
Zonen en dochters over het afscheid van beroemde ouders (en daarna) Youp, Filemon en anderen over hun laatste avondmaal
In dit boek vertellen kinderen van André Hazes, Toon Hermans, Herman Brood, Annie M.G. Schmidt, Willem Ruis, Frans Halsema, Rudi Carrell, Tom Manders, Gerrie Knetemann, Theo Koomen, Joop Doderer en Ko van Dijk over hun vader en moeder. Het zijn herinneringen aan hun leven én het verhaal hoe het verder ging, na hun dood. Waarbij opvalt dat de band met de overledenen onverminderd sterk blijft.
2010 – 128 pagina’s


Wat een geluk
Van geluk hebben naar gelukkig zijn
Wat is geluk? En moet je eigenlijk wel proberen gelukkig te worden? Vragen die de mensen al een eeuwigheid bezig houden, worden nu gesteld en beantwoord door succesauteur Jan Vriend. De auteur sprak met professor Ruut Veenhoven, verbonden als hoogleraar sociologie aan universiteiten in Rotterdam en Utrecht. Hij doet al sinds 1970 onderzoek naar geluk en geluksgevoel. Kern van zijn aanpak is om wereldwijd de vraag te stellen of iemand zich gelukkig voelt. En dan in kaart te brengen wat dat geluk veroorzaakt. En zo herkende Vriend het verschil tussen geluk hebben en je gelukkig voelen. Geluk in de vorm van mazzel dat wezenlijk anders is dan gelukkig zijn op langere termijn. Maar beide kunnen in elkaars verlengde liggen. Met portretten van winnaars van de Postcodeloterij die mazzel hebben omgezet in blijvend geluk waar ze levensvreugde uit halen. Met vijftien portretten van Afrikanen die praten over de bron van hun levensgeluk. Ze wonen allemaal in een gebied dat steun kreeg van de Postcodeloterij. Beau van Erven Doorens vertelt over de geluksfactor bij “Deal or no deal”. Anderen praten over het grootste geluk van hun leven. En uiteraard met de tien praktische tips van professor Ruut Veenhoven om gelukkig te worden. Met leeslint en een gelukspoppetje uit Guatemala. Jan Vriend publiceerde eerder Zappen met mezelf over Henny Huisman; Uit het dal; Help, ik word miljonair en het boek Kansen en kanjers.
2008 – 162 pagina’s


Kansen en Kanjers
Hoe de Postcode Loterij wereldwijd levens verandert
De Postcodeloterij zorgt ervoor dat eenvoudige Nederlanders plotsklaps miljonair worden. Dat betekent vaak dat iemands leven compleet verandert. Jan Vriend sprak met deze miljoenenjagers over wat er veranderde na het winnen van de hoofdprijs. Maar hij sprak ook met de bekende Nederlanders die de ambassadeurs van de Postcodeloterij vormen. En zo komt de auteur ook uit bij de 52 goededoelenorganisaties die zoveel goed werk doen met het vele geld dat de loterij oplevert. Een boek over een success story, maar ook over wat de miljoenenkracht voor spectaculaire verandering teweeg bracht!

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om organisaties te steunen die werken aan een rechtvaardige en groene wereld. Vijftig procent van de totale inleg van de Nationale Postcode Loterij is bestemd voor het goede doel. Inmiddels is de Postcode Loterij uitgegroeid tot de grootste goededoelenloterij van Nederland en steunt zij 52 organisaties. Sinds haar oprichting heeft de loterij ruim 2 miljard euro aan die organisaties uitgekeerd.
2007 – 176 pagina’s


Uit het dal
Hoe bekende nederlanders de grootste tegensla in hun leven te boven kwamen
Op de dingen die je overkomen heb je geen invloed. Op de manier waarop je ermee omgaat wel. Hoe moet je verder als rouw, verdriet, ziekte of zakelijke tegenslag op je pad komt? In ‘Uit het dal’ vertellen Karin Bloemen, Willeke Alberti, Bram Peper, Leontien van Moorsel, Xandra Brood, Henny Huisman, Sylvana Simons, Jos Brink en anderen openhartig over de grootste tegenslagen in hun leven. En vooral: hoe ze die klap te boven kwamen. Het resultaat is een optelsom van menselijke verhalen over verliezen en de zoektocht naar steun om daarna verder te gaan. Een boek van hoop en houvast bij tegenslag.
2005 – 175 pagina’s


Help, ik word miljonair !
is er leven na de hoofdprijs?
De verhalen in Help, ik wordt miljonair! Zijn openhartig en echt. Een echtpaar dat na de prijs jarenlang twee gebakjes per dag at (want nu kunnen we het betalen) en een man die zijn huwelijk ook met de miljoenenprijs niet kon redden; een oude vrijgezel die het maar het makkelijkste vond om al het geld gewoon weg te geven. Naast de portretten van hoofdprijswinnaars biedt het boek ook een kijkje achter de schermen van de postcodeloterij. Hoe werkt het daar, en hoe worden winnaars begeleid? Zo staan er in het boek ook tips voor miljonairs.

Leen geen geld uit.
Blijf werken
Maak een testament
Hou vast aan je oude patronen en gewoontes,enzovoort.
2003 – 167 pagina’s


Henny Huisman
Zappen met mezelf
Kijkcijfercanon, zo noemen ze hem in televisieland. Een eretitel, omdat Henny Huisman al twintig jaar het grote tv-publiek aan zich weet te binden.
Maar de presentator van de Soundmixshow, de playbackshow en de Surpriseshow spreekt niet alleen op de buis tot de verbeelding. Ook als verteller weet hij te boeien.
In ‘Henny Huisman, zappen met mezelf’ brengt de inwoner van het Noord-Hollandse Bakkum persoonlijk getinte verhalen over zijn leven voor en achter het scherm. Het zijn vooral humoristische herinneringen aan geslaagde en minder geslaagde uitzendingen, maar ook over zijn eerste optreden in de zaal van De Volksbond in Zaandam anno 1962.
Jan Vriend is verslaggever bij het Noordhollands Dagblad.
2002 – 160 pagina’s